Δελτία Τύπου
Ανοιχτή επιστολή προς Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις νέες οδηγίες
Ιουνίου 26, 2017 • By enieopyyΑξιότιμε Πρόεδρε,
με έκπληξη διαπιστώσαμε την έκδοση ανακοίνωσης στις 23-6-2017, με οδηγίες προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, κάτι που δεν τέθηκε στην προ εβδομάδος συνάντησή μας.
Οφείλουμε να καταθέσουμε τα προβλήματα που προκαλούν οι οδηγίες αυτές στη λειτουργία των ιατρείων και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων:
-
Πλαφόν 20 ραντεβού ημερησίως:
Η εφαρμογή ημερήσιου/εβδομαδιαίου πλαφόν αναφέρεται στην σύμβαση που έχουμε υπογράψει τον Δεκέμβριο του 2011 (εμείς τουλάχιστον, γιατί από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ ακόμα την περιμένουμε, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο που μας απασχολεί τώρα..). Εγκαταλείφθηκε μετά από λίγο καιρό λόγω του φαινομένου να καλούνται ασφαλισμένοι εντός της πρώτης εβδομάδας να πληρώσουν επίσκεψη, ενώ δεν είχαν συμπληρωθεί οι 200 ασφαλισμένοι ανά μήνα(είχαν όμως συμπληρωθεί οι 50 ανά εβδομάδα). Το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει και τώρα, μετά τη συμπλήρωση του ημερήσιου (αλλά όχι του μηνιαίου) πλαφόν.
Παρακαλούμε κ.πρόεδρε να ενημερώσετε εγκαίρως τους ασφαλισμένους για το ενδεχόμενο αυτό και να καταργήσετε άμεσα την εφαρμογή παρακολούθησης διαθεσιμότητας επισκέψεων σε συμβεβλημένους ιατρούς, καθώς αυτή αφορά το σύνολο του μήνα και όχι το νέο, προς εφαρμογή, πλαφόν. Ας μην εκπλαγεί κανείς πάντως αν δει αγανακτισμένους ασφαλισμένους στην Απ.Παυλου 12 στο Μαρούσι, γιατί εκεί εδρεύουν οι εμπνευστές της ταλαιπωρίας τους.
Να θυμίσουμε επίσης ότι το μηνιαίο όριο των 200 επισκέψεων παραμένει και δεν θα λύσει τα προβλήματα αυξημένης ζήτησης ραντεβού στους συμβεβλημένους ιατρούς, που εξαντλούνται σε ελάχιστες ημέρες σε μερικές περιοχές της χώρας που έχουν μεγάλες ελλείψεις. Αν επιθυμεί κάποιος καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ο μονος τρόπος είναι είναι η αύξηση του πλαφόν των 200.
Πάντως, η άμεση εφαρμογή της απόφασης είναι αδύνατη καθώς έχουν ήδη κλειστεί αρκετά από τα ραντεβού του Ιουλίου.
-
15’ανά επίσκεψη
Η εφαρμογή ελαχίστου χρόνου επίσκεψης είναι ένα κακόγουστο αστείο, για επιστήμονες που έχουν μάθει να ασχολούνται μια και δυο ώρες με τον ασθενή τους, χωρίς να χρησιμοποιούν χρονοχρέωση. Επειδή όμως οι σύμβουλοι του αξιότιμου προέδρου, με τέτοιες θαυμάσιες ιδέες έκαναν σωστά τους πολλαπλασιασμούς τους, δεν σκεφτήκαν όμως λίγο πρακτικά, ας μας δώσουν απάντηση σε λίγα ερωτήματα, πριν βάλουν τα χρονόμετρα τους σε λειτουργία:
Διατηρώντας την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και καταχώρησης επίσκεψης για περισσότερο χρόνο ενεργή (όταν θα μπορούσε να κλείσει νωρίτερα) γνωρίζουν τι επακόλουθο θα έχει στην εφαρμογή πανελληνίως/καθημερινά, και ποιος θα μνημονεύεται από όλους για αυτό?
Σε μια επίσκεψη που διαρκέσει -φευ- λιγότερο από 15’ (σημειωτέον ότι στο ΠΕΔΥ τα ραντεβού είναι προγραμματισμένα ανά 10’ !), τι ακριβώς θα κάνει ο ασφαλισμένος στον χρόνο που υπολείπεται για την συμπλήρωση του 15λεπτου?Θα προσωποκρατείται στο ιατρείο, ώστε μετά τα 15’ λεπτά να εκτυπωθεί η επίσκεψη του, να την υπογράψει και να μην χρεωθεί ιδιωτικά?(ναι, σίγουρα το ξεχάσατε αυτό, η υπογραφή του είναι απαραίτητη ΜΕΤΑ τη λήξη της επίσκεψης…).Την ίδια στιγμή, στο χώρο του ιατρείου, άλλος ασθενής με πιο επείγον πρόβλημα θα αδυνατεί να εξετασθεί, αν δεν έχει παρέλθει το δεκαπεντάλεπτο που τόσο αυθαίρετα ορίσατε. Στην ιατρική δεν υπάρχει χρόνος και κανένας συμβεβλημένος ιατρός δεν διαθέτει χρονόμετρο. Αναρωτιόμαστε αν το επόμενο βήμα θα είναι να τεθεί και μέγιστος χρόνος εξέτασης…
-
Δήλωση ωραρίου λειτουργίας