Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών
Μαΐου 18, 2024 • By enieopyyΗ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, στηρίζει τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών, επισημαίνοντας ότι το άδικο και ανοίκειο με την παροχή υπηρεσιών μέτρο του clawback και rebate θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα θέμα το οποίο τόσον ο ΠΙΣ όσον και η CPME (Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Γιατρών), τονίζουν.
Η CPME μάλιστα υπερθεματίζει λέγοντας ότι οι αυθαίρετες μεταρρυθμίσεις στην αποζημίωση, χωρίς διαβούλευση με την ιατρική κοινότητα, δεν είναι αποδεκτές.
Οικονομική ασφυξία ιατρείων από την πενιχρή αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ
Απριλίου 11, 2023 • By enieopyyΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με τη λήξη των μνημονίων, το κύμα ακρίβειας και την αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων που θα εφαρμοστεί σύντομα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το κόστος λειτουργίας των συμβεβλημένων ιατρείων και εργαστηρίων έχει εκτοξευθεί στα ύψη και δεν καλύπτεται πλέον από την πενιχρή πρόβλεψη των αντίστοιχων συμβάσεων προ 10 ετίας κατά την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ. Λειτουργικά έξοδα, κόστος συντήρησης μηχανημάτων, ενεργειακό κόστος, ακριβότερα αναλώσιμα υλικά και μισθολογικό κόστος εργαζομένων, τινάζουν στον αέρα τη ρευστότητα και το οικονομικό αποτέλεσμα των συμβεβλημένων ιατρείων, πολυϊατρείων ειιδικοτήτων / εργαστηρίων, τα οποία δυσκολεύονται να επιβιώσουν.
Τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ δεν είναι μισθοδοσία ούτε ο ΕΟΠΥΥ εργοδότης αλλά αγοραστής υπηρεσιών υγείας που οφείλει να συμπεριλαμβάνει και την αποζημίωση της λειτουργίας των δομών ΠΦΥ, προς εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του. Αυτή δεν καλύπτεται πλέον, οδηγώντας τις δομές αυτές σε καθεστώς παρατεταμένης οικονομικής ασφυξίας.
Τα κουρέματα αποζημίωσης rebate όγκου, rebate αυτοπαραπομπής και clawback σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 40% συσσωρευτικά, έρχονται να εξανεμίζουν οποιαδήποτε έννοια αξιοπρεπούς βιοπορισμού στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, επιστήμονες υγείας.READ MORE
Η συνταγογράφηση σκευασμάτων… σε καθεστώς “ελεύθερης” ταλάντωσης
Ιανουαρίου 5, 2023 • By enieopyyΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι παράλληλες εξαγωγές, η πολιτική του “φθηνού φαρμάκου” και των ακραίων περικοπών clawback στην αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ μαζί με την ανοικτή και ανεξέλεγκτη διάθεση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή αποτελούν μόνιμες στρεβλώσεις στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και σοβαρό έλλειμμα χάραξη εμπεριστατωμένης (βάσει αναγκών) φαρμακευτικής πολιτικής.
- Αδάμης Θεόδωρος
- Βασιλακάκης Ιωάννης
- Γαλάνης Σπυρίδων
- Γκανάς Ευάγγελος
- Δάβος Κων/νος
- Δημητριάδης Φώτιος
- Ζαχαριάδης Εμμανουήλ
- Κάνιουρας Δήμος
- Κωνσταντινίδης Ιωάννης
- Μαρκάκη Ευαγγελία
- Μαστοράκου Άννα
- Οικονόμου Δημήτριος
- Τσάκωνας Ιωάννης
- Χατζούδης Σταύρος
Υγειονομικά και ηθικά απαράδεκτη η επιστράτευση ιατρών
Απριλίου 18, 2021 • By enieopyy
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Έχει παρέλθει σχεδόν ένας μήνας από την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει ιδιώτες ιατρούς για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην περιφέρεια Αττικής.
Ακόμα και μετά την ολιγωρία να ενισχυθεί το ΕΣΥ με νέες προσλήψεις προσωπικού αλλά και εθελοντικά από τους ιδιώτες ιατρούς που προσφέρθηκαν, η πολιτική απόφαση για μεροληπτική επιλογή οικογενειακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ με πληθυσμό ευθύνης και συμβεβλημένων ιατρών της γειτονιάς δημιουργεί ερωτηματικά για το σκεπτικό της απόφασης:
- Η επιστράτευση δεν είναι λειτουργική καθώς οι γιατροί της ΠΦΥ έχουν άλλο αντικείμενο άσκησης της ιατρικής, που απέχει μακράν από τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Η ιατρική πράξη πρέπει να παρέχεται στους ασθενείς από ιατρούς ευδιάθετους, ψύχραιμους, αξιόμαχους μακριά από στρεσογόνους παράγοντες που ενδεχομένως μπορούν να θολώσουν την κρίση τους. Η επίταξη υπηρεσιών υγείας γιατρών με αμέτρητες υποχρεώσεις στα ιατρεία τους είναι ατελέσφορη και αδικαιολόγητη.
- Δημιούργησε σημαντικά κενά στη λειτουργία του ιατρείου της γειτονιάς, για τη διαχείριση των χρόνιων πασχόντων μη COVID-19 περιστατικών που έχουν δυσκολία πρόσβασης στα κέντρα υγείας ή Νοσοκομεία.
- Άφησε στην τύχη τους περιστατικά COVID-19 που παραμένουν στα σπίτια τους σε καραντίνα, χωρίς την κατάλληλη ιατρική εποπτεία από ειδικούς πνευμονολόγους και οικογενειακούς ιατρούς.
- Σε κάθε οικογενειακό ιατρό αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1000-2250 πολίτες, πληθυσμό ευθύνης. Περίπου 200.000 πολίτες έχουν αυτή τη στιγμή, ελλιπή πρόσβαση σε δωρεάν παροχή ΠΦΥ. Επιτάχθηκαν ιατροί πολύτεκνοι, ιατροί με μονογονεϊκή οικογένεια, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, ιατροί με σύμβαση έργου σε ασφαλιστικά ταμεία ή κλειστές δομές. Οι συνάδελφοι υπερέβαλλαν εαυτούς σε εξοντωτικά ωράρια, εφημερίες και απερίγραπτες καταστάσεις σωματικής και ψυχικής εξάντλησης και τώρα έφτασε η ώρα να αποδεσμευθούν. Κατέβαλαν αξιοσημείωτη προσπάθεια να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ιατρικής φροντίδας, συνταγογράφησης και οδηγιών στους ασθενείς αυτούς, η οποία πρέπει να επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση, προς χάρη της υγείας των ασθενών.
- Σε ένα μήνα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις από τις εφεδρείες του ΕΣΥ λόγω των έκτακτων συνθηκών. Η συνέχιση της επιστράτευσης αποτελεί κακή εφαρμογή του νόμου περί επιστράτευσης, πρέπει να διακοπεί και να σταματήσει η στοχοποίηση των συμβεβλημένων ιατρών. Οι συμβεβλημένοι ιατροί ΔΕΝ είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ασκούν βιοπορισμό μέσω της ιατρικής πράξης, έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και υπόκεινται σε απώλεια εισοδήματος.
- Το νομικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί για να υποστηριχθεί η εθελοντική συμμέτοχη ιδιωτών στο ΕΣΥ, χωρίς να καταστρέφεται η επαγγελματική επιβίωση του ιατρικού δυναμικού, επομένως η συνέχιση αυτών των λύσεων επιστράτευσης δεν είναι πλέον ούτε δικαιολογημένη ούτε αποδεκτή.
- Το αρνητικό αυτό παράδειγμα αποτελεί αντικίνητρο για νέες συμβάσεις οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μαζικές παραιτήσεις από τη σύμβαση.
Η επιτυχία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στηρίζεται στη σχέση ιατρού – ασθενούς
Δεκεμβρίου 16, 2020 • By enieopyyΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο εμβολιασμός κατά του ιού SARS-COV-2 με τα νέα εμβόλια είναι ιατρική πράξη που πλαισιώνεται από αυστηρές προδιαγραφές, οι οποίες δεν πρέπει να λησμονηθούν κατά τη χάραξη της αντίστοιχης στρατηγικής εμβολιασμού. Ο έλεγχος της υγείας του ασθενούς, οι αντενδείξεις και οι περιορισμοί πρέπει να βασίζονται σε εγκεκριμένο πρωτόκολλο εμβολιασμού σύμφωνα με το SPC του φαρμάκου και των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.
Επειδή ο χρόνος εμβολιασμού είναι προγραμματισμένος και σύντομος (10min) ώστε να μην χαθούν δόσεις των εμβολίων, θα πρέπει ο εμβολιαζόμενος να έχει ελεγχθεί και ενημερωθεί πρώτα από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα δώσει και τη σχετική έγκριση. Ο ιατρός θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική πρόσβαση να κλείνει το ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο, εάν ο επιθυμεί. Τέλος, τυχόν παρενέργειες του εμβολίου θα παρακολουθούνται αποκλειστικά από ιατρούς.
Η αυξημένη ζήτηση διαχείρισης περιστατικών COVID στα σπίτια αλλά και σε υπηρεσίες χρόνιων μη COVID -19 περιστατικών θα πρέπει να συνοδευτούν με αύξηση του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και αύξηση του ανώτατου ορίου των επισκέψεων πέραν των 200 ανά μήνα, ανάλογα με τα κενά στην ΠΦΥ που παρουσιάζονται ανά νομό και περιφέρεια. Με 12 εκατομμύρια ευρώ (αντίτιμο αγοράς ραντεβού από άλλα κέντρα), η πολιτεία θα είχε τη δυνατότητα να καλύψει 1,2 εκατ. επισκέψεις ΠΦΥ !!
Καθώς η θωράκιση κατά της διασποράς του ιού είναι στρατηγικής σημασίας, θα πρέπει να εξετασθεί η αποζημίωση των μέτρων ατομικής προστασίας και συστηματικής απολύμανσης που χρησιμοποιείται στα ιδιωτικά ιατρεία κατά την κλινική και εργαστηριακή εξέταση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς η προμήθειά των σχετικών υλικών εδώ και μήνες, είναι σε τιμές μαύρης αγοράς. Με την πολιτεία να νίπτει τας χείρας της.
Μέσα από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την πανδημία, θα πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν προγράμματα ΕΣΠΑ που θα καλύπτουν ανάγκες πρόληψης του πληθυσμού και παρακολούθησης των ασθενών που νόσησαν. Επίσης να καλύπτεται η διενέργεια των διαγνωστικών τεστ, και όχι να προβαίνει η πολιτεία σε αυθαίρετη κρατική παρεμβατική διατίμηση, χωρίς κοστολογικά στοιχεία.
Στο κάτω διάγραμμα αποτυπώνεται η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη διενέργεια των τεστ, η οποία κατέρρευσε μετά από όλα αυτά τα αδιανόητα για το διαγνωστικό κλάδο γεγονότα.
Είναι αδήριτη ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών χωρίς τη σχετική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Εάν δε σχεδιαστεί σοβαρή στρατηγική δημόσιας υγείας, η επιβάρυνση νοσηρότητας ενδέχεται να εκτινάξει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, οι οικογενειακοί ιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι εκτός σύμβασης εδώ και 15 ημέρες εν μέσω πανδημίας και lockdown, όντες και απλήρωτοι για παρασχεθείσες υπηρεσίες από τον Ιούλιο. Οι δε πολίτες θα αναγκάζονται να πληρώνουν την επίσκεψη από την τσέπη τους.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου